4 Mayıs 2019 Cumartesi

Dünyaca Ünlü Markaların Türkiye‘ye Geliş Hikayeleri ve İlk Reklamları

• Mc Donald’s
Dünyada hızlı servis restoran sektörünün lideri olan McDonald’s, Türkiye’de ilk restoranını 24 Ekim 1986 tarihinde Taksim’de açtı.
• Coca Cola ve Fanta
Coca-Cola’nın Türkiye ile tanışması ise Bakırköy, İstanbul’da Londra Asfaltı üzerinde Ocak 1963’de temeli atılan şirketin dünyadaki 1916’nci fabrikası ile gerçekleşir. Kısa sürede tamamlanan fabrika hemen üretime başlar ve 18 Eylül 1964’de İstanbul genelinde satış noktalarına dağıtım yapılır. Piyasaya girdikten bir süre sonra markanın konumlandırma kampanyası başlar. Bir yandan da satış promosyonu kampanyanları devam eder.
• Migros
1954 yılında İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi’nin girişimleri ile kurulan Migros, gıda ve tüketim maddelerini belediye kontrolü altında üreticiden sağlamak ve bu ürünleri sağlığa uygun koşullarda ve ekonomik fiyatlarla İstanbullular’a ulaştırma amacıyla kurulmuştur. Migros, başta İstanbul’da tüketim maddelerini tüketicilere 20 satış arabası ile ulaştırmış, daha sonra ilki 1957’de balık pazarındaki Beyoğlu mağazası olmak üzere çeşitli semtlerde mağazalar açmıştır.
• Volkswagen
İlk vosvos 1951 yılında Türkiye’ye geldi.(Türkiye’deki ilk vosvos sahibi Op.Dr. Ömer Faik Çelebi’dir. İstanbul’un Çamlıca semtinde yaşayan Dr. Çelebi, Almanya’dan getirttiği çift camlı ve “kara şanzımanlı” lacivert VW’sini tam 33 yıl aralıksız kullandı.)
• Lipton
1986 yılında ülkemizde çay üretiminin özel sektöre açılmasıyla birlikte Lipton, Rize’nin Pazar ilçesinde faaliyete geçirdiği fabrikası ile Türk çay severleri “Dünya Kalitesi” ile buluşturdu. Lipton, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bazı pazarları yarattı. 1989″da poşet çay, 1990″da ise demlik poşet çay piyasaya sürüldü.
• Harley Davidson
Harley Davidson ilk olarak 1936 yılında Türkiye ‘ye gelmiştir.
• Pepsi
PepsiCo İçecek ürünleri 1962 yılından bu yana Türkiye’de tüketicilerle buluşuyor. 2002 yılının Mart ayında Pepsi Bottling Group (PBG)’un Türkiye’deki Pepsi şişeleme operasyonunu satın almasıyla, Tamek Holding bünyesinde faaliyet gösteren Fruko şirketini ve Türkiye’deki Pepsi Cola International ofisini tek çatı altında birleştirmiş oldu.
• Nestle
Bir yandan genç Cumhuriyet’in reformlarının gerçekleştirildiği diğer taraftan ise ülke ekonomisinin kalkınması için sanayileşmenin yeni yeni başladığı bu dönemde Türk pazarına inancıyla üretime geçmeye karar veren Nestlé, 1927 yılında Türkiye’nin ilk çikolata fabrikasını açar. Feriköy’de açılan bu tesiste günde 500 kg kapasiteyle Nestlé çikolatalarını üretmeye başlar.
• Sana Margarin
Sana, 1953 yılında Türk tüketicisi ile tanıştı. 1950’li yıllarda en çok tüketilen yağ türleri olan zeytinyağı ve tereyağın yerini 1953 yılında Sana aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder