20 Kasım 2018 Salı

Türk Basın Tarihinde İlk İlan Yayını

Ülkemizde “yazılı basın” olarak nitelendirilen gazete ve dergilerin yayın hayatlarını sürdürebilmelerinin yolu yüksek satış yapmaları ve yayınlanan ilan ve reklam gelirlerinden geçmektedir.
Türk basın tarihinde ilk ilan yayınına, 1840 yılında Ceride-i Havadis’in “ilanat” başlığını taşıyan sütunlarında çıkıyor. Vefata ilişkin bilgiler taşıyan ve ilgi gören ilanlar, daha sonra diğer gazetelerde de yayımlandı. Daha sonra satılık gayrimenkul, yeni çıkan kitap, araba ve at ilanları gazetelerin sütunlarında kendine yer buldu.
“İlan” kavramına karşılık gelebilecek yayınlara ise, 1864 yılında Tercüman-ı Ahval gazetesinin nüshalarında rastlanmaktadır. İngiliz şirketi Loton Ciznel’e ait resimli zirai alet ve madeni eşya ilanı ile Yeni Camii avlusundaki tabak/çanak satışı yapan mağazanın Ramazan ayı dolayısıyla yeni ürün ithal ettiğine ilişkin ilanlar bu dönemde yayınlandı. Daha sonra gazeteler, dikiş makinesi, doktor ve ilaç ilanlarına da yer verdi.
Üstelik gazetelerde ilan yayınlatmak, ücreti dolayısıyla o kadar da kolay değildi. Gazetelerin nüshası 3-3,5 kuruşa satılırken, bir ilanın satır fiyatı 10 kuruşa kadar çıkıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder